tirsdag den 26. april 2011

Populationsdynamik med fokus på skarvpopulationen

Mennesker påvirker jorden på mange måder, og også de andre beboere som vi deler denne frodige klode med. Vi regulere, styrer og bestemmer, men er dette i grunden nødvendigt? For har jorden ikke klaret sig fint uden indtil da.

Størrelsen af en population(en enkel art) er afhængig af 4 faktorer.
1. Reproduktion - dyr der fødes
2. mortalitet - dyr som dør
3. immigration - dyr der kommer til udefra
4. emigration - dyr som udvandre
vækstforløbet for en population er eksponentielt, i denne funktion er det område dyrene færdes i essentielt for udvikling. Det kaldes bæreevnen og på et eller andet tidspunkt vil der ikke være nok føde eller plads og dyrene vil derfor dø, og når dette skær vil vækstraten nærme sig 0, hvilket betyder at der fødes lige så mange dyr som der dør. Bæreevnen påvirkes ikke kun af biotiske faktorer men også af de abiotiske faktorer, som eksempelvis er klimaet. De abiotiske faktorer er uafhængige for populationens størrelse, mens de biotiske faktorer påvirkning afhænger af størrelsen af populationen.
I de områder hvor dyr færdes vil der altid være konkurrence om overlevelse både inden og uden for arten, det kaldes henholdsvis intra- og interspecifik konkurrence.

Efter Skarven er blevet fredet, er antallet af bestanden i Danmark stigende. Dette har dog vist sig at være et problem, fordi det pludselig påvirker andre arter, da der kommer en ny interspecifik konkurrence, et eksempel er et fald i ørrederne som sættes ud i søer. Det stigende antal er problematisk af flere årsager, en nævnt ovenfor, men nogle mener, at bestanden ikke bliver ved med at stige, det skyldes bæreevnen, for på et tidspunkt vil der, grundet biotiske begrænsninger i eksempelvis føden, ske en stabilisering i antallet af Skarver. På et tidspunkt er der ikke føde nok til at bestanden kan ekspandere og derfor vil antallet af populations væksten nærme sig 0, og problemet vil have løst sig selv. Dette er en anskuelse som modstandere af regulering af dyrearter kommer med. For hvorfor regulere når arten automatisk vil finde sig til rette, via af naturens egne love, nemlig survival of the fittest, som Charles Darwin kaldte det.

Ud fra dette kan jeg konkludere, at mennesker påvirker alt omkring os, også på områder som naturen selv har styr på. Populationsdynamiken er endnu et bevis på dette, da alle arter har en bæreevne og den påvirkes kun når vi mennesker går ind og leger med naturen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar